Wicca

Wicca

Wicca is een natuurreligie, ook de Oude Religie genoemd zonder echter de Oude Religie te zijn. Wicca is de voortzetting van de Oude Tradities, maar is zelf bijna volledig 20e eeuws. Wicca is een (min of meer) georganiseerde vorm van hekserij. 

Ik ben geen heks, maar zoals ik al schreef ben ik geïnteresseerd in mijn eigen spiritualiteit. Als ik dan verder ga zoeken blijkt dat mijn interesse wel degelijk overeenkomsten heeft met Wicca, of simpel gezegd, met hekserij. Voorliefde voor de natuur en wat er allemaal groeit en bloeit. En wat daar allemaal is uit te halen als je de juiste kennis bezit. De First Nations (Native Americans) en vele natuurvolken staan wat dat betreft ook heel anders in de natuur. 

Die kennis zoek ik en probeer mij dit eigen te maken.

En meer dan eens dat ik vooruit zie wat er gaat gebeuren of voel dat er iets gaat gebeuren. Hoewel dit bij mij niet sterk ontwikkelt is, blijft het een vreemd gevoel. Het is iets menselijks dat bij de een niet en bij de ander sterk is ontwikkeld. Ik doe hier dan ook niet veel mee om het te ontwikkelen, maar sta vaak versteld van zaken die ik al wist voordat ze gebeurd zijn. Maar dit is iets dat bij heel veel mensen voorkomt. 

Ik ga hier geen complete uitleg geven over Wicca, hekserij en wat er allemaal hierover te leren valt. Hiervoor zijn veel betere websites op het wereld wijde web te vinden. 

Als mijn verhaal op deze pagina, voor u die mij kent, vreemd overkomt en u wilt hier niets van weten, klik dan op een andere pagina of ga gewoon verder op internet naar onderwerpen die u wel boeien. Ik heb respect voor u, heb dat dan ook voor mij. 

Pentagram, de vijfpuntige ster die met 1 lijn te trekken is. Algemeen bekend als een heksensymbool, maar en dat is minder bekend, voor veel meer groepen van betekenis. Het pentagram is onder meer ook bekend als druïdenvoet en merrievoet ( van nachtmerrie). Ook Pythagoras kende het pentagram (het woord penta staat voor 5 en het hart van het pentagram vormt weer een pentagon, welbekend van het Amerikaans ministerie voor defensie) als heilig symbool voor de harmonie tussen het fysieke en het psychische, zodat het ook bekend werd als teken van gezondheid.

Wie kent ook niet de tekening van de man die met gespreide benen en uitgestrekte armen staat? De Vitruviusman, getekend door Leonardo Da Vinci. Dat beeld kun je op een pentagram leggen en je zult zien dat de vier ledematen en het hoofd op de 5 punten van het pentagram passen. 

Voor Christenen staat het pentagram voor de 5 wonden die Jezus opliep aan het kruis. De Marokkanen hebben het pentagram in het groen op hun Nationale vlag staan. De vrijmetselaars kennen het pentagram ook. Zij dragen het, waarbij het pentagram is opgesierd door vlammen en een G in het midden, of gewoon als passer en meetlat. 

Voor heksen en andere paganisten representeert het pentagram vooral de 4 elementen vuur, wind, water en aarde en het vijfde element dat ether of de menselijke geest wordt genoemd.

Het pentagram wordt zowel met de punt naar boven ( dit is de meest bekende wijze van dragen en ook wel genoemd “mind over matter”) als met de punt naar beneden gedragen (“matter over mind”). Dit laatste wordt nogal eens in verband gebracht met vormen van satansverering, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn.

Vooral in traditionele covens is het pentagram, gedragen met de punt naar beneden, een symbool voor een tweedegraads inwijding. In dat jaar is het van belang dat de leerling zich buigt over de schaduwkanten van het leven en zichzelf.

Als het pentagram ondersteboven wordt gedragen met daarin een geitenkop, dan wordt dit over het algemeen wel in verband gebracht met satansverering. 

Ook zie je dat het pentagram tegenwoordig ook wordt gedragen door mensen die niet per definitie paganisten zijn, zoals Gothics. Dus het treffen van iemand met een pentagram om, zegt niet altijd dat je met een heks van doen hebt, hoewel de ervaring leert, dat het vaak wel het geval is.

Toch kom je ook even zoveel heksen tegen die totaal geen pentagrammen dragen. Het al dan niet dragen maakt je zeker niet meer of minder heks. Het is een persoonlijke keuze, voor sommigen al dan niet bepaald door omgevingsfactoren. 

Een pentagram met een cirkel eromheen wordt ook wel pentakel genoemd. Een pentakel is tevens een altaartool die bestaat uit een ronde schijf van hout, klei of metaal die wordt gebruikt om benodigdheden voor een ritueel op te leggen en te zegenen. Een pentakel is ook vrij gemakkelijk zelf te maken van klei of hout. Je kunt het dan zo groot of klein maken als je zelf wilt en bewerken naar eigen smaak. Op die manier leg je er ook heel erg je eigen energie in…

 

 

 

De heksenbezem. Wist u dat… als de bezem op z’n kop staat bij de deur, de heks hier niet welkom is. Staat de bezem recht, dan voelt de heks zich welkom.