Limburgse Jagers

Limburgse Jagers

In september 1984 melde ik me bij het 42e pantser infanterie bataljon Limburgse Jagers in Seedorf, Duitsland. Ingedeeld bij de Charlie cie, de eagles, werd ik chauffeur op de c 13 (KY-37-49), de ypr van de peletons sergeant van het 1e peloton. 

Hierna volgde de c 20 (KY-37-50), de ypr van de pelotons commandant van het 2e peloton en als laatste de c 02 (KY-43-00) van de compagnies commandant. 

In september 1988 zat mijn contract er op en mocht ik huiswaarts keren. Maar het begon in november 1981, toen ik mijn dienstplicht ging vervullen. Ik ben opgekomen als dienstplichtig “barman”, jazeker, gewoon 1 maand opleiding en 13 maanden in een bar gewerkt. Na mijn dienstplicht ben ik in september 1983 als ts’er begonnen wat mij uiteindelijk bij de Limburgse Jagers bracht. 

Na het einde van mijn contract heeft het nog 12 jaar geduurd doordat het bloed dusdanig bleef kriebelen dat ik weer iets ging doen met de Limburgse Jagers en wel melde ik me bij een oud dienstplichtig soldaat (Albert-Jan Bosch) die kort daarvoor een website was begonnen over zijn diensttijd bij de Alfa cie 42 BLJ. Deze website groeide echter in korte tijd uit tot een website over het Regiment Limburgse Jagers en al een aantal jaren is “onze” website de officiele website van het Regiment Limburgse Jagers en het 42e pantser infanterie bataljon Limburgse Jagers. 

42 BLJ was vanaf 1963 t/m 2006 gestationeerd in Seedorf, Duitsland en in 2006 is het bataljon verhuist naar Oirschot. In Duitsland gelegerd zijn was een aparte ervaring. Je was een aantal weken paraat, waarna je een kort of lang verlof had. Ik woonde in Zeven, het stadje vlakbij de kazerne, waar veel Nederlanders woonden. 

Als webmaster van de Limburgse Jagers kom ik regelmatig mensen tegen die ik nog ken van mijn tijd in Seedorf en dat zijn altijd leuke ontmoetingen. De website www.limburgsejagers.nl is de meest actieve website van en voor een militair onderdeel binnen de Nederlandse Landmacht en voor mijn inzet werd ik op 19 november 2010 beloond met de Kolonel Antoni waardering. Kolonel Antoni was de grondlegger van het huidige Regiment Limburgse Jagers. Na 17 jaar heb ik echter besloten het stokje over te dragen aan de jeugd en sinds 2018 vervul ik een kleinere rol op de achtergrond met betrekking tot de foto collectie. Op 23 mei 2018 heb ik uit handen van overste Goossens de medaille voor Limburgse Jager van verdienste uitgereikt gekregen voor mijn tijd en werk die ik gedurende deze jaren in de website en sociale media heb gestoken.

Mooie tijd in Duitsland met mooie oefeningen die voornamelijk in de omgeving plaats vonden en niet altijd op een oefen terrein. Gelukkig maar, want het oefen terrein bij de kazerne in Seedorf is maar een klein terrein. Wij oefenden dus heel veel in dorpen en steden en omliggende bossen. Gewoon prachtig om dit mee te maken, met 14 ypr’en door een dorp denderen.

Maar ook door een moeras gebied, waar de 15 ton wegende ypr tot op de buik wegzakte en er geen beweging meer in was te krijgen. Met 2 andere ypr’en hebben ze mij er toen uitgetrokken. Tja, rupsbanden zijn niet heiligmakend, maar wel machtig om er mee te rijden.

   

 

 

 

 

 

Kol Antoni waardering                               Limburgse Jager van verdienste