Spiritualiteit

Spiritualiteit

Spiritueel? Ik? Jawel, zoals zo velen onder ons zoek ik ook naar een rust die je vaak vind in jezelf. Daar moet je wel wat voor doen en het is niet altijd leuk voor bepaalde mensen die menen dat alles altijd maar sneller moet gaan en veel moet zijn. Helaas voor hen, probeer ik daar niet aan mee te doen. 

Savonds kaarsjes branden is gezelligheid, maar geeft mij ook een ander gevoel, rust, geen fel licht, het spelen van de vlammen. Wierook stokje aansteken, gewoon lekker even wegdoezelen met eventueel een muziekje op de achtergrond. Innerlijke rust, dat is wat ik zoek. 

Is dat spiritueel, nee, maar het is wel een begin als je daardoor al rust vanuit jezelf kunt vinden. Jammer voor die mensen die hier niet aan mee kunnen of willen doen, ik heb die keuze wél gemaakt. Lees de 5 tips levens lessen die rechts geplaatst zijn. Tips van oudere mensen, dat zijn vaak ook wijzere mensen.

Natuur, heerlijk om rond te dolen in de bossen of op de hei. Gewoon tegen een boom aan gaan zitten en kijken wat er allemaal gebeurd.

Van die bezige bij tot aan de machtige buizerd en alles wat daar onder of boven staat. Een hommel op de rug aaien, de meeste mensen slaan ze weg, ik laat ze hun gang gaan. Op een boomstam gaan zitten op de Stratumse hei en kijken naar de hoogland runderen die op z’n gemak staan te grazen. Hoe heerlijk kan dat zijn en gelukkig hoor ik meer mensen om mij heen zo praten terwijl ik het niet verwacht. 

Kruiden, niet alleen om het eten een andere smaak te geven, maar er zit in veel kruiden een kracht die veel chemische pillen en drankjes te boven gaat. Hoe je hier mee omgaat en wat je er allemaal mee kunt doen is iets dat je niet even snel leert.

Kruiden groeien overal om ons heen en vroeger had je in iedere stad of dorp wel een kruidenvrouwtje of kruidenman zitten. De kennis die zij bezaten is vaak van vader/moeder op kind overgegaan. En nog steeds vallen veel mensen terug op deze middeltjes via homeopathie of mensen die nog wel deze kennis bezitten. Ik zelf hou het meer op toevoegen aan mijn eten, maar ben zeker geïnteresseerd in kruiden en hun kracht. 

Kaarsjes branden, wierookje aansteken, allemaal van die kleine dingen die veel mensen doen voor de gezelligheid, maar het is ook rustgevend. Kijken naar de vlammetjes hoe deze op en neer gaan van ieder zuchtje wind. En kom je niet in bijna ieder huis een dromenvanger, boedha beeld, rozenkrans, geluksbrenger, wierook, windgong en veel meer van deze eeuwenoude voorbeelden tegen?

Ik vind het wel lekker om me terug te kunnen trekken op mijn eigen manier. Dat hoeft niet helemaal in mijn eentje te zijn, dat kan ook tussen de mensen waar ik me dan onopvallend op m’n gemak voel. Lekker bij het stromende water van het sluisje in het Genneperpark zitten terwijl er veel mensen aan het wandelen zijn. Lekker afsluiten voor je omgeving, luisteren en kijken. Of door de sneeuw over het sluisje sloffen. Maar helaas zijn er tegenwoordig nog maar weinig van dit soort sneeuwmomenten.

26-12-2012 witte kerst

Is dat spiritueel? In ieder geval een goed begin, want wil je je helemaal wijden aan natuur en spiritualiteit, dan moet je je terug trekken in een klooster of ergens ver weg van het leven van alle dag.

En dat is niet wat ik zoek, maar gewoon de rust in jezelf temidden van de drukte, het werken en het huishouden. En laat mensen mij dan maar eens vreemd vinden. Ik ben niet alleen vreemd op deze wereld, met mij nog heel veel anderen.

Boom, een gedicht dat ook weer eens in me opkwam.

Vogels fluiten, ritselende bladeren en middaghitte,
sta mij toe boom, dat ik tegen je aan ga zitten.
Sterk, rotsvast sta je hier,
en ik, nietig mensje, vind hier rust, stilte en plezier.

Een zacht briesje fluistert in mijn oor,
geniet van dit leven, hou vol en ga door.
Ik, sterk, rotsvast, gelukkig en vol met levenskrachten,
zit tegen een boom, maar ben diep in mijn eigen gedachten.

Het briesje heeft gelijk, het leven is zo kort en doet af en toe zeer,
haal er uit wat je kunt, voor je het weet ben je niet meer.