Balkenbrei

Balkenbrei

Receptuur

300 gram buikspek
stukje prei
stukje wortel
laurier
foelie
kruidnagel
rommelkruid (een eetlepel)
peper/zout
1 pond boekweitmeel

Bereidingswijze

Trek bouillon van 1,2 liter water met het spek, de groenten en alle kruiden behalve het rommelkruid. Zeef de bouillon en gooi de groenten en kruiden weg.
Snijd de spek in kleine stukjes en doe ze terug in de bouillon.
Breng weer aan de kook. Doe er dan het rommelkruid bij en vervolgens in drie porties al roerend het meel. Van het vuur halen als het geheel als een bal door de pan rolt, op het aanrecht nog even kneden, modelleren tot het in een bakblik past. Nacht in ijskast laten staan. Volgende dag in plakken snijden en bakken in boter. Lekker op brood.

Mijn bevindingen

Laat ik zo snel mogelijk weten. Maar balkenbrei zou echt zo’n winters brood beleg kunnen zijn. Hoewel de zomer voor mij geen probleem is. Snert en stamppot smaakt óók met hogere temperaturen, waarom balkenbrei dan niet.

Terug naar de pagina koken, bakken en lekker eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *